21 noiembrie 2011

Zoomenirea - sau arta de a fi un leu in cusca

Undeva pe la mijlocul lunii octombrie,sediul Librariei Humanitas din Galati a incantat locuitorii urbei noastre cu o "noapte a reducerilor" : orice carte cumparata in intervalul orar 19:00 - 23:00, pare-mi-se, era insotita de o reducere de 20 % din pret. O actiune extrem de laudabila din partea editurii/librariei care a avut ca scop principal atragerea a cat mai multor concetateni de-ai nostri spre cultura ( neluand in calcul desigur si avantajele financiare care derivau din aceasta actiune, lucru care personal, mi se pare atat normal cat si anormal in zilele noastre pentru ca am ajuns la concluzia ca, pana si cultura,educatia si invatamantul se invart in jurul banilor...vorba cantecului, Sad but True !).

Pentru ca nu am vrut sa ratez ocazia macar de a-mi delecta privirea si creierul in fata unor carti bune, am hotarat impreuna cu cativa prieteni sa pornim inspre Libraria Humanitas, oaza de cultura a Galatiului in acea seara. Tot foindu-ma, m-am oprit asupra a vreo 3 carti : una de la editura Herald, cu o tema spiritual-religioasa desigur, una legata de istorie si una de beletristica, insa nu-mi amintesc acum care. Am zis sa mai dau o raita rapida a librariei inainte sa ma hotarasc in ideea ca poate imi pica din cer vreo carte care o cautam de secole. Intamplarea face ca ochii sa-mi cada asupra unei carti pe care mi-a recomandat-o un prieten de familie si anume : Zoomenirea de Desmond Morris. Pentru ca si pretul era accesibil si in limitele bunului simt am consimtit s-o cumpar.Toate bune si frumoase...Cele ce vor urma nu se vor a fi o recenzie "ca la carte", propriu-zisa, ci un fel de opinie de-a mea imbinata cu prezentarea catorva elemente ale cartii care m-au marcat.

Care este premisa principala a cartii? Comparatia existentei omului in mediul urban cu cea a unui animal dintr-o gradina zoologica si nu, conform conceptiei generale, cu cea a unui animal dintr-o jungla.Pentru a sustine aceasta teza va voi redacta un scurt pasaj din carte : "In conditii normale, in habitatul lor natural, animalele salbatice nu se automutileaza, nu se masturbeaza, nu-si ataca puii, nu fac ulcer gastric, nu devin fetisiste, nu sufera de obezitat, nu formeaza perechi homosexuale si nu comit crime..."
Autorul trateaza in carte modificarea comportamentului uman,motivele si consecintele care au facut ca simplul vanator, care avea la dispozitie un spatiu de,sa zicem, 30 de km in lung si-n lat pentru a-si desfasura activitatile zilnice, sa ajunga intr-un spatiu la fel de mare, dar in care inca 3 milioane de vanatori vor sa-si desfasoare si ei activitatile zilnice, vor si ei sa-si procure hrana mai rapid si mai...ieftin, vor si ei sa-si parcheze masinile si sa-si etaleze podoabele, sa locuiasca, sa aiba intimitate,sa faca sex, sa se distreze, si eventual sa si convietuiasca impreuna cu membrii tribului lor. Tot ce am insiruit adineauri este defapt o forma mai simpla si mai vulgara as putea spune de prezentare a capitolelor cartii ( Trib si supetrib, Statut si superstatut, Sex si supersex, Goana dupa stimulare etc...) 

Pentru ca mi se pare prea putin si oarecum irelevant tot ce am prezentat pana acum, va mai propun o serie de citate desprinse pe parcursul lecturii mele( care aparent nu au neaparat legatura cu notiunea de zoomenire ) dar care sper sa va atraga atentia si sa va faca desigur sa cumparati, imprumutati, si sa cititi cartea : "La inceput, schimburile si interactiunile dintre un centru urban si altele erau reduse. Acesta avea sa fie urmatorul mare progres, si i-a trebuit mult timp.Bariera psihologica pentru acest pas a fost, in mod evident, pierderea identitatii locale" ; ""pentru ca nu-l mai cunostea personal pe fiecare membru al comunitatii sale, animalul uman avea sa sufere cea mai mare agonie de-a lungul mileniilor urmatoare" ; "fiecare individ si-a stabilit relatii personale, in vechiul stil biologic, cu un grup mic, de dimensiunile unui trib, format din companioni sociali sau profesionali = >; astfel, un hot tipic nu va fura de la unul dintre camarazii sai.In mintea sa, el isi plaseaza victima totalmente in afara pseudotribului sau( banuiesc ca ati auzit de notiunea "onoare intre hoti" nu ? ). "Hitler avea doar un testicul, organele genitale ale lui Napoleon avea proportii atrofiate...fiind inferiori fizic au fost manati spre forme mai directe de expresie a agresivitatii" ; "Fenomenul de intiparire eronata : nu exista o dovada mai evidenta decat imaginea unui grup de pui experimentali care alearga voiosi in urma unui balon portocaliu, ignorandu-si mama adevarata care afla in apropiere ".Asadar si prin urmare, "Zoomenirea" din punctul meu de vedere este un veritabil tratat de psihologie, prezentat intr-o maniera destul de simpla si clara, mai ales datorita comparatiei si trimiterile catre animalele atat din jungla, cat si din gradina zoologica . Lectura placuta !


Un comentariu: