7 februarie 2013

Best metal performance la premiile Grammy 2013




     Pe 10 februarie vor fi decernate premiile Grammy, ceremonia va avea loc la Los Angeles, la ora 17.00, dată care coincide cu 11 februarie, ora 3.00 pentru muritorii de rând din zona GMT +2.
     De felul meu, nu mă omor (ba chiar „înviu”!) cu decernarea premiilor prestigioase, cum ar fi cel de mai sus, ori Oscar, Nobel, șamd, însă, este o singură categorie care prezintă interes pentru mine, anume best hard rock / metal performance, că doar asta-i muzica mea cea de toate zilele!

     În poza de mai sus sunt două album covers, ambele apărute anul ăsta, unul marca Lamb of God și unul Anthrax (hey kids, say hello to captain Obvious!) numele de album nu le mai zic, am speranța că-s ușor de citit. Nominalizații pentru metal performance (nu prea mai știm noi de hard rock) sunt următorii:

„I'm Alive” - Anthrax
„Love Bites (So Do I)” - Halestorm
„Blood Brothers” - Iron Maiden
„Ghost Walking” - Lamb of God
„No Reflection” - Marilyn Manson
„Whose Life (Is It Anyways?)” - Megadeth

      Excluzând Halestorm despre care am auzit abia acum, toți artiștii îmi plac. I'm Alive este extras de pe albumul Worship Music (2012), Ghost Walking de pe Resolution (2012), No Reflection de pe Born Villain (2012) și Whose Life este un single, tot în 2012 apărut. În ceea ce privește Blood Brothers de la veteranii Iron Maiden, piesa este din albumul Brave New World, apărut în 2000. Am observat că e un soi de obicei - pe care-l consider ca fiind prost - ca într-un an să avem printre nominalizări o piesă, ori un album din anii anteriori. Nu mi se pare corect, păi ori este best of anul anterior, ori nu mai e !

    Hai, stai că m-am decis! Țin cu Anthrax !! Cred totuși că Manson pornește ca favorit. Pe de altă parte, ar fi un gest frumos să ofere celor de la Lamb of God premiul, având în vedere problemele lui Randy Blythe cu procesul din Cehia (în urma unui concert, unul din fanii trupei, din public, a murit, deoarece s-a urcat pe scenă și a fost împins, lovindu-se  cu capul de ciment, beat fiind. Inițial s-a crezut că vina aparține solistului (Randy), dovedindu-se ulterior, prin filmări făcute în timpul concertului din public, că vinovatul era un bodyguard).
     În 2011, la categoria best metal performance a câștigat Iron Maiden cu albumul El Dorado, iar în 2010 a câștigat Judas Priest. La best rock performance au ieșit câștigători Them Crooked Vultures în 2011 și ACDC în 2010. Ambele categorii au fost acaparate de Foo Fighters în 2012 ...
      De-a lungul timpului, organizatorii premiilor Grammy au fost criticați, în mod special în ceea ce privește secțiunile mai sus menționate. După cum știm, muzica metal și hard rock nu e chiar atât de accesibilă publicului larg, aceste genuri fiind în general scutite de industrializarea muzicală. Zic în general. Maynard, solistul trupei Tool nu a participat la ceremonie, deși trupa lui a fost nominalizată în această categorie. El a motivat absența sa susținând că
Aceste premii nu sunt altceva decât un gigant creat cu scopul de a promova industria muzicală.
     Mi se pare corect. Solistul trupei Pearl jam, văzându-se pe scenă cu premiul în mână, alături de colegii de trupă, a zis: eu nu știu ce înseamnă asta. De fapt, nu știu dacă înseamnă ceva.
     Și, dacă tot veni vorba, hai că le aduc și eu câteva critici !

- În 2009, Metallica a luat premiul cu pesa My Apocalypse. Bă, nu știu cum s-o zic, da' chit că am fost eu mare fan al lor, mereu am zis că din '91 până azi n-au mai făcut nimic special, în comparație cu ce au făcut din '84, de la început, până-n '91. Bagi că a concurat cu Judas Priest (Nostradamus). Sau, tot ei, au câștigat în 1991 pentru Stone Cold Crazy, care este de fapt și de drept un cover după Queen. Este reușit, dar nu mi se pare corect să primești un premiu pentru ceva ce nu-ți aparține; Motorhead, la rândul lor, au fost nominalizați - deși nu au câștigat - cu Enter Sandman, cover după Metallica.

- Sunt o serie de nume mari care nu au luat niciun premiu, cel care bate cel mai urât la ochi este Pantera. În ciuda nominalizărilor (în număr de patru) nu au primit nimic, cu toate că au concurat cu piesele I'm broken, nici Cemetery gates, nici Revolution is my name și Suicide note, part. 2. Cred - și știu că nu sunt singurul care crede asta - că ar fi meritat măcar un premiu pentru inovația lor ... măcar în 2004 să le fi oferit, simbolic, pentru moartea lui Dimebag, chitaristul trupei. De atunci, nu s-a mai ținut niciun concert Pantera, trupa fiind desființată.

     Tamtam și bambam, rămâne de văzut cine va câștiga și ce va câștiga. A, încă ceva, știați că s-au făcut petiții și demersuri pe net prin care trupa Orphaned Land să fie nominalizată la premiul Nobel pentru pace? Trupa din Tel Aviv a îmbinat elementele genului metal cu muzică orientală, mesajul lor fiind unul de pace și solidaritate între cele trei mari relgii: iudaism, creștinism și islamism. Piesele lor au versuri atât în lb. ebraică, dar și engleză sau arabă. Au fost premiați de autoritățile turcești (țară aflată în relații foarte proaste cu Israelul, încă din 2010) pentru activitatea lor. Numai bine că vor veni la vară, la ARTmania, în Sibiu :D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu