25 septembrie 2011

Începând cu 5 noiembrie vom rămâne fără Facebook (sau nu? ...)

     Cu toate că suntem abia pe 25 septembrie (data articolului), anihilarea rețelei de socializare în valoare de 80 mld. $ (vezi ziare.com) a fost anunțată sau, mai bine zis, planificată încă din vară. Motivul este foarte simplu: contul tău nu poate fi șters. Ba, mai mult, se zvonește că Mark Zuckerberg (CEO) ar fi vândut informațiile guvernelor mondiale și chiar serviciilor secrete. Un motiv în plus de îngrijorare asupra securității individuale, dar, din fericire, cineva se mai gândește la asta, cel puțin aparent. 


Despre cine vorbim?


     Nimeni altcineva decât Anonymous. După ce au fost atacate cibernetic MasterCard, Visa, PayPal, Amazon și Sony (destul de recent), s-ar părea că băieții ar intenționa să pună dinamită sub posteriorul Facebook-ului pe 5 noiembrie. Ziua nu este aleasă „la întâmplare”; este simbolică, reprezentând atentatul prafului de pușcă. Ideea a fost subliniată în filmul V for Vendetta prin replica personajului principal V: Remember, remember the 5th of November. The gunpowder, treason, and plot. I know of no reason why the gunpowder treason should ever be forgot. 


     Despre filosofia grupării puteți să vă informați mai mult prin surse auxiliare (Google este un bun început). Ce-aș mai adăuga, de dragul jurnalismului de weekend, este că ei sunt în legătură strânsă, dar nu totală cu WikiLeaks. Nu pot susține (de altfel puțini oameni pot face asta) că ei au creat întregul proiect, însă, vorba aceea: „adevărul se află undeva la mijloc”.
     
Informații despre „lunetiști”


     Am observat totuși că gruparea folosește filmul mai sus menționat ca un fel de doctrină. Deci, se pot sesiza asemănări cu alte organizații, cu diferențele de rigoare. În trecut, grupările erau înființate de către un om, ori grup de oameni pe baza ideilor unor filosofi. O analogie putem face între metoda tradițională și Anonymous: un grup de oameni au decis să acționeze pe internet, insiprați de acțiunea dintr-un film, el la rândul lui inspirat din cartea scrisă de Alan MooreActivează pe diferite site-uri, toți sub același pseudonim.


Operațiunea Facebook


     Am făcut o mică investigație jurnalistică înainte. Am citit din unele surse că doar o parte din membrii organizației (anonimi, de altfel) vor să pună în aplicare Operațiunea Facebook. Totul a pornit pe Twitter (ca să vezi câtă ironie) când un simplu om din popor a creat un cont prin care a oferit informații despre acțiune. Pe urmă, a urmat un mesaj pe YouTube (deja o metodă tradițională de-a lor), dar a fost șters (mna, că n-am apucat să-l văd) pe când toate mesajele uploadate pentru operațiunile ulterioare au rămas în picioare. Ulterior, au declarat din cadrul grupării (nu știu cine / cum, sunt anonimi, ce naiba) cum că operațiunea nu este în totalitate organizată de ei. 


Urmări?





     În final, ce putem spune că urmează? Să așteptăm data de 5 noiembrie și poate, ne vom trezi că rămânem fără Facebook. N-ar fi rău - zic eu -, dar pentru alții ar fi. Pentru că, după cum am spus mai sus, este vorba de un brand în valoare de 80 mld. de Dolari. Din ce am auzit încă nu a fost cotat la bursă, dar urmează. Chiar și așa, reprezintă ceva constructiv din viața oamenilor (chiar dacă mai puțin decât ce este distructiv) și un bun mod de informare. Multă lume apelează la reclamă, ori publicitate prin intermediul rețelei de socializare. Vom trăi și vom vedea, vorbă din popor. :D

Un comentariu:

  1. Glumetule...astia s-au laudat si ca "sparg" serverele care ofera pornografie infantila din reteaua Tor (siturile .onion). Au incercat dar au esuat lamentabil. Si asta pentru ca nu sunt asa de buni cum scrie la reclama :)

    RăspundețiȘtergere