12 martie 2011

Câte gadget-uri poate duce buzunarul tău?

De la micuțul ceas din dormitoru nostru până la cele mai performante telefoane mobile, de la cubulețul cu 6 fețe colorate ce-l sucim cu toții pentru a –i readuce culorile standard, până la cele mai răcnet console de jocuri video. Toate se numesc într-un singur fel: gadget-uri.
                Când vorbim despre gadgeturi, vorbim despre obiecte tehnologice de dimensiuni mici – portabile -, care ne fură ochiul, dar fără un scop bine definit. În ziua de astăzi nu se mai fabrică telefoane mobile ce îndeplinesc doar funcția de telefonie și nici GPS dotat doar cu o hartă ce ne arată traseul pe care dorim să-l urmăm. Sunt diferite funcții în plus (music player, cameră foto-video, suport software pentru diferite aplicații, funcții de personalizare, șamd.)
                În mod sigur gadgeturile au evoluat, mai ales în ultimii patru ani. Inițial, când vorbeam despre gadget-uri ne gândeam la anumite jucării practice, nu   neapărat electronice. Pe urmă am inclus și casetofoanele portabile (Walkman, CD-Player, iPod, Mp3 player pe rând), telefoane mobile (de la cele de tip cărămidă, până la adevărate multifuncționale) și chiar calculatoare portabile (laptop-ul, fiind într-adevăr cel mai apropiat de un calculator, însă mai avem și notebook-urile, tablete, etc.)
                Scopul acestor gadget-uri nu este de a fi neapărat ceva inovativ în tehnologie, ci atractiv, care să îndeplinească cât mai multe și cât mai bine funcții. Astfel, omul să fie mai comod cu un singur telefon în buzunar, prin intermediul căruia să asculte muzică, să navigheze pe internet și să fotografieze la nevoie, în loc de a avea câte un obiect desemnat pentru fiecare activitate. Cele mai populare gadgeturi la noi în țară sunt de tipul telefoanelor mobile. Acestea pot fi cu touchscreen, tastatură qwerty, tastatură numerică, ori cu clăpiță. Unele din cele mai populare mărci de telefoane mobile sunt: Apple, pentru telefoanele mobile iPhone, Nokia, cu telefoanele ce poartă același nume, HTC, BlackBerry, Sony Ericsson, șamd.
                Tehnologia din ziua de astăzi este din ce în ce mai înfloritoare, pe zi ce trece, prin urmare la fel sunt și acestea. Se spune că, dacă astăzi ți-ai cumpărat un gadget, peste nouă luni el este învechit. Nu e vorba de cum îl tratezi, nici de modă, ci de potențialul său. În ziua de astăzi avem telefoane mobile ce pot intra pe internet, pot rula aplicații de la haioase la utile, uneori chiar viitale pentru supraviețuire (cazuri de oameni care au trimis mesaj pe Twitter de ajutor, pentru că nu aveau cum să apeleze la urgențe), rula filme șamd. Visele producătorilor sunt mari. În prezent se axează pe tehnologia 3D. Japonezii de la Nintendo vor să lanseze în viitorul apropiat consola portabilă Nintendo 3DS prin care vom vedea imagini tridimensionale, fără a avea nevoie de ochelari.
                Cu toate că această tehnologie se îmbunătățește mai mult în ideea de trend, decât utilitate, există totuși și probleme. Din ce în ce mai multe produse sunt slab fabricate, astfel se defectează ușor. Unora nu le rămâne decât să le repare, sau să revină la cele vechi.

Notă: am scris acest articol pentru un curs de jurnalism. De dragul blogului, am decis să-l pun și aici.
Sursă foto: http://orionwell.files.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu